PENJIMATAN ELEKTRIK: KE ARAH BUDAYA KERJA YANG BETUL MELALUI TUNTUTAN AGAMA

AssalamualaikumWarahmatullahHiwabarokatuuh Semua,
Tam tam…bunyi was dari hp aku berbunyi. Pakar ICT kariah kita Hafiz ICT (nama yg aku letak di HP) memohon jasabaik dari semua AJK utk mengimarahkan ruang udara www.suraumadinah.com yg sudah berusia 3 tahun. Jika tidak Hafiz ICT yg hantar pada aku sudah pasti aku sendiri tidak menyedari kewujudan web ini. Terpanggil diri ini utk berkongsi tentang sikit pengetahuan tentang “cara nak jimat elektrik kt rumah” (tajuk tu Hafiz ICT yg shoot juga)…Alhamdulillah aku baru saja balik menimba ilmu di Kuala Lumpur…masih panas ilmu yg ditimba dari seorang consultant yg banyak pengalaman di industri.
Sebenornya2 dari pengamatan aku yg cetek ini penjimatan elektrik boleh dibuat melalui perubahan pada “budaya bekerja”…dalam konteks rumah kita perlu dihebah2kan tentang konsep penjimatan elektrik…kita tahu lampu tak diguna kena OFF, pintu ais jangan dibuka terlalu lama, air-cond di set pada suhu yg sesuai, kipas angin yg tak diguna OFF, sterika yg tak guna OFF, computer yg tak guna OFF/set ke “hibernet mode”…dan lain2 yg semua utk boleh dirujuk pada laman http://www.tnb.com.my/business/energy-savings-at-work.html….tetapi semua ini tidak akan diendahkan oleh ahli keluarga kita jika tidak ada budaya bekerja yg betul…bapa pulok ni bro…tiba2 sebut budaya kerja di rumah?…apa maksud aku di sini? Budaya kerja maksudnya…1.setiap warga dlm rmh kita memainkan peranan masing2…cthnya…jika si anak melihat kipas angin di bilik tidur ayah/ibu ON dia perlu OFF, jika si adik terlupa OFF lampu bilik air si kak/abg perlu OFF kan…jgn tunggu “tu bukan adik yg buat”, “tu bukan angah yg buat”…Sedangkan dlm tuntutan Islam membazir tu pun dah dikira bersahabat dgn syaitan…2. boleh juga difikirkan suatu penguatkuasaan dilakukan utk mengubah budaya bekerja…huu yooo…penguatkuasaan pulok….macam deal dgn MPK pulok…contohnya (rumah aku pun baru nak buat…jgn mare)…kita blh umumkan di dalam rmh …sesiapa yg didapati tidak menutup suis lampu bilik air lepas keluar & didapati lampu ON selama lebih 5 minit perlu masukkan 20sen ke dalam “tabung PALESTIN”. Seterusnya kita boleh buat analisa sendiri…jumlah tabungan bulan pertama, bulan kedua dan seterusnya…lepas tu sikit2 kita membua perubahan yg berterusan…Islam sangat suka kita membuat sesuatu kerja yg sikit tetapi biarlah berterusan…dgn 2 langkah awal ini dpt kita sama2 laksanakan.
Akhir kalam…marilah aku mengajak diri sendiri utk kita mengubah budaya kerja di rmh pd yg lebih baik, lebih islamik dan lebih dipandang mulia di sisi Allah…akhirnya rmh kita menjadi rmhku syurgaku…jumpa di lain waktu…moga bermanfaat.
Oleh :
Mohd Shafie Bin Bakar

Kerja-Kerja Fasa Akhir Menyiapkan Perpustakaan Di Surau Madinah

Pandangan Luar Perpustakaan Surau Madinah

Pandangan Dalam Perpustakaan Surau Madinah
Fasa awal pembinaan perpustakaan ini telah bermula pada bulan Julai 2014 dan melibatkan kerja-kerja menyiapkan ruang perpustakaan dan pemasangan rak buku. Kerja-kerja tersebut telah siap pada awal bulan September 2014.

Status terkini adalah kerja-kerja untuk menyiapkan perpustakaan di Surau Madinah telah masuk ke fasa akhir. Pihak surau sedang mengumpulkan bahan-bahan bacaan ilmiah seperti majalah-majalah Islam (Solusi, Al-Ustaz, Fardhu Ain dsb) dan buku-buku bacaan yg sesuai dengan target pengguna di perpustakaan tersebut iaitu kanak-kanak, remaja dan golongan dewasa.
Pihak surau amat hargai jika ada diantara jemaah / individu / kumpulan yang sudi menyumbang bahan bacaan ilmiah berbentuk majalah seperti majalah Solusi , al-Ustaz dsb secara bulanan. 
Sebarang cadangan, sumbangan atau soalan boleh email kepada [email protected] 
Moga usaha kita yang sedikit ini memberi manfaat kpd semua dan dipandang oleh Allah swt sebagai amal soleh yang membantu kita di akhirat kelak.

Jazakumullah hukhairan kathira

Kuliah Subuh 7 Ramadhan 1435H – 7 Golongan Yang Akan Di Naungi Di Padang Mashyar oleh Ustaz Khairul Azmi Mudir Darul Fikri

Intipati kuliah berkaitan “7 Golongan Yang Akan Di Naungi Di Padang Mashyar”

  • Di padang mashyar kelak manusia akan berpeluh…Ada yg berpeluh sehingga ke buku lali, ada yg sampai ke pusat, ada yg tenggelam ke dlm lautan peluh…
  • Dalam himpunan seluruh manusia tersebut, ada golongan yang tidak berpeluh
  • Mereka ini adalah ketika di dunia mempunyai 7 ciri-ciri di bawah :

  1. Pemimpin Yang Adil
    Pesan Tuan Guru Nik Aziz , ciri2 utama pemimpin bukanlah cerdik tetapi amanah.. Banyak negara yg pemimpinnya cerdik pandai tetapi negara tetap miskin krn berlaku salah guna kuasa pemimpin
  2. Pemuda Yang Habiskan Masa Muda DI Jalan Allah                                       Secara adatnya ramai orang tua yg mati dahulu…Tetapi pada masa sekarang kita dapat lihat ramai orang muda yang mati dahulu…Jgn terpedaya dgn waktu muda
  3. Hati Yang Bergantung Kepada Rumah Allah
    Sebaik-baik tempat adalah di surau/masjid , seburuk-buruk tempat ialah pasar
  4. Orang yang berkasih sayang kerana Allah
    Contoh hadir solat & dengar tazkirah di surau/masjid.
  5. Di goda oleh wanita yang cantik & berpangkat tetapi di tolak kerana takutkan Allah
  6. Bersedekah dengan penuh keikhlasan
    Tidak termasuk sedekah untuk mencapat matlamat dunia. Cth : Bagi sumbangan kpd pihak tertentu untuk mendapatkan projek atau keuntungan.
  7. Golongan yang mengingati Allah lalu menitis air mata
    Manusia kebiasaannya menangis kerana dapat nikmat atau dlm keadaan sedih

Kesimpulan :

  • Kebanyakan Orang kaya tidak pernah puas cari harta dunia , Golongan Ulama tidak pernah puas mencari ilmu akhirat
  • Orang yg istiqamah hadir solat jemaah di masjid/surau telah memiliki beberapa ciri 7 golongan yg dinaungi..Antaranya ciri 3 dan 4…
  • Di padang mashyar mereka akan bersama pemimpin yg mereka ikuti ketika di dunia ini
  • Audit diri…sentiasa ingat mati…ingat azab kubur…titian sirat

Lokasi Pembinaan Tandas & Pagar Surau

Assalamualaikum,

Merujuk kpd posting yg terdahulu, surau madinah telah melancarkan tabung wakaf bagi pembinaan tandas dan pagar surau. Dalam posting terbaru ini , disertakan gambar lokasi bagi tujuan tersebut.

Sumbangan boleh diserahkan secara terus kepada Bendahari iaitu Encik Rosli Kamaruzzaman (H/P: 013-9232417) atau bank in ke akaun Bank Islam 06-019-01-006876-1 . Sila maklumkan kpd bendahari melalui sms jika membuat sumbangan melalui bank transfer.


Mohon disebarkan kepada semua.

Wassalam

Wakaf Untuk Pembinaan Tandas & Pagar Surau

Assalamualaikum,

Mohon sumbangan wakaf dari semua untuk pembinaan tandas & pagar surau. Sumbangan boleh diserahkan secara terus kepada Bendahari iaitu Encik Rosli Kamaruzzaman (H/P: 013-9232417) atau bank in ke akaun Bank Islam 06-019-01-006876-1 . Sila maklumkan kpd bendahari melalui sms jika membuat sumbangan melalui bank transfer.

Mohon disebarkan kepada semua.

Wassalam

Semak arah qiblat

Hari ini adalah waktu yg sesuai untuk menyemak arah qiblat di rumah masing-masing menggunakan kaedah istiwa. Bagi tahun 2013 masihi bersamaan 1434 Hijri, berlaku 2 kali waktu istiwa iaitu pada 28 Mei 2013 dan 17 Julai 2013.

Apakah fenomena istiwa a’zam?
Bagaiman untuk menyemak arah qiblat di rumah masing-masing?

Ikuti video penerangan yang jelas dan mudah pada paparan di bawah :


Admin pernah mencuba kaedah ini pada tahun lepas iaitu pada 16 Julai 2012 jam 5.28 petang. Hasil semakan qiblat adalah seperti gambar di bawah.

Selamat mencuba…Wassalam..

Rujukan :
Ustaz Ahmad Irfan Ikmal Hisham
Pensyarah di Pusat Bahasa Moden Sains Kemanusiaan, Universiti Malaysia Pahang
Blog : http://abidfana.com/

Gotong Royong Surau Madinah Tahun 2013 Bersama Anggota Bomba Taman Tas

Surau Madinah – 16 Rejab 1434 H bersamaan 26 May 2013 :: Gotong-royong antara penduduk setempat dan jemaah surau madinah bersama anggota Bomba berjaya dilaksanakan dengan jayanya.

Objektif gotong-royong adalah utk membersihkan kawasan dalaman surau , laluan longkang & paip yg tersumbat di luar surau dan juga persiapan untuk menghadapi bulan Ramadhan. Dengan bantuan penduduk kampung & pihak Bomba, kesemua perancangan tersebut telah berjalan dengan lancar.

Moga kerjasama sebegini akan berterusan di masa-masa yg akan datang…. Doakan semoga semakin ramai penduduk kampung dapat hadir ke surau & sekaligus dapat memberi kefahaman agama yg lebih jelas kpd masyarakat setempat.

Di bawah adalah beberapa gambar aktiviti gotong-royong & video pembersihan paip yg tersumbat oleh pihak Bomba Taman Tas.


Mesyuarat Agung Surau Madinah Kali Ke 5

Surau Madinah – 14 Rejab 1434 H bersamaan 24 May 2013 :: Mesyuarat agung surau madinah kali ke-5 telah diadakan di dewan serbaguna pada hari Jumaat lepas. Mesyuarat yang diadakan setiap 2 tahun sekali itu telah dihadiri seramai 44 orang terdiri daripada jemaah surau dan penduduk sekitar.

Jawatankuasa baru bagi tahun 2013/2014 adalah seperti di bawah :
Pengerusi
—————-
Ustaz Muhamad Yusoff B. Awang

Timb. Pengerusi
————————
Ustaz Shamsul Bin Ismail

Setiausaha
——————
En Ahmad Hamidon Bin Jimian

Bendahari
——————
En Rosli B. Kamaruzaman

Pemeriksa Kira-Kira
———————————
1- Che Zairey Che Mansor
2- Zaidin B Mohamad

AJK 
——-
1- Tn Haji Yusof Bin Harun
2- En Yahya B Razali 
3- En Ahmad Zamzamin B. Ahmad 
4- En Adnan B Mat Zin 
5- En Wan Mohd Hafiz Wan Harun 
6- En Ryzal Abd Samat
7- En Mohd Shafie Bakar
8- En Kamarul Arifin Mohamed
9- En Hishamudin Ahmad
10- En Zulkarnain B Rawi
11- Pn Azian Bt Mohd Said 
12- Ustazah Rohani Bt Harun
13- Pn Zubaidah Bt Jusoh 
14- Pn Rumaino Bt Ngah 
15- Pn Suriani Bt Yahya

Diharap jawatankuasa baru ini dapat meneruskan kesinambungan tugas & amanah dengan istiqamah. Semoga surau madinah akan terus segar dengan program-program keagaaman.


Sumbangan Untuk Pembelian Sistem SMS & PC

Assalamualaikum…


Pihak surau madinah sedang mengumpul dana untuk memasang sistem sms di surau bagi membolehkan setiap aktiviti surau & kuliah di war-warkan melalui sms..


Daripada pemerhatian yg di buat sepanjang percubaan sistem sms (trial version), di dapati jumlah jamaah yang datang ke surau sama ada untuk bersolat, berkuliah atau aktivit lain semakin meningkat. Kemungkinan kurangnya jamaah sebelum ini disebabkan maklumat & hebahan aktiviti surau tidak sampai kepada mereka.


Melihat kpd sambutan yg menggalakkan, pengerusi surau madinah & AJK telah memutuskan pada mesyuarat yang lepas untuk membuat pembelian sistem sms tersebut untuk dipasang secara kekal di surau. Dengan adanya sistem ini di surau diharap dapat memudahkan AJK surau membuat hebahan secara konsisten dari segi aktiviti surau, pemakluman kuliah dan perkara-perkara lain seperti kematian dan sebagainya.


Setiap sumbangan boleh disalurkan terus ke akaun Bank Islam 06-019-01-006876-1 dan di maklumkan ke bendahari surau melalui sms nombor 013-9232417


Kepada yg membaca blog ini mohon di war-warkan kepada sahabat2 yg lain….Jika tidak mampu menyumbang dlm bentuk wang tunai, sekurang-kurangnya kita menyumbang dari segi hebahan kpd pelayar internet yg lain ataupun di buat hyperlink/sharing di blog / facebook masing-masing.  


Semoga Allah memberkati segala sumbangan anda & dilimpahi rahmat dan rezeki yang bertambah dari Allah SWT…..


Jazakumullahu khairan (“Semoga Allah membalas  dengan kebaikan yang setimpal.”) 



Assalamualaikum…Kempen 1 hari = 1 RM pernah di buat pada tahun lepas….Kita semarakkan kembali kempen yg sama pada tahun ini.. Untuk makluman semua, sumbangan anda semua telah digunakan sebaik mungkin utk aktiviti surau madinah. Antaranya :

1- Pembinaan Dewan Makan Surau Madinah
2- Pembinaan Pagar Fasa 1 (Pagar belakang surau)
3- Pembinaan Pagar Fasa 2 (Pagar Tepi surau)
4- Bayaran penceramah untuk kuliah

Surau madinah memerlukan dana yg berterusan dr anda semua utk menjalakan aktiviti-aktiviti sedia ada & perancangan untuk aktiviti-aktiviti terbaru..

Hulurkan sumbangan anda ke tabung surau madinah di :

– Petronas Jalan Kuantan Bypass
– Tabung di surau madinah

atau bank-in ke akaun


Bank Islam  06-019-01-006876-1


Kepada yg membaca blog ini mohon di war-warkan kepada sahabat2 yg lain….Jika tidak mampu menyumbang dlm bentuk wang tunai, sekurang-kurangnya kita menyumbang dari segi hebahan kpd pelayar internet yg lain ataupun di buat hyperlink di blog / facebook masing-masing.  

Semoga Allah memberkati segala sumbangan anda & dilimpahi rahmat dan rezeki yang bertambah dari Allah SWT. ….Jazakumullahu khairan (“Semoga Allah membalas  dengan kebaikan yang setimpal.”)


Sedikit perkongsian tazkirah….
Ada 4 pahala yang terus mengalir ke akaun kita selepas kita meninggal dunia :

1. Pahala Murabith iaitu mereka yang bertugas menjaga sempada negeri atau negara Islam daripada serangan musuh.



2. Pahala mengajar ilmu yang baik. 
Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:“Sesiapa yang memberi contoh yang baik dalam Islam maka ia akan memperolehi pahala dan pahala orang yang beramal selepas ia meninggal tanpa kurang sedikit pun daripada pahala mereka dan siapa yang memberi contoh yang buruk di dalam Islam maka ia akan mendapat dosa dan dosa orang beramal dengannya selepas ia meninggal dunia tanpa kurang sedikitpun daripada dosa mereka.” (Riwayat Muslim)
 .

3. Pahala Sedekah Jariah.

Sedekah jariah ertinya, sedekah yang mengalir. Ertinya bahan sedekah kita itu, selama ia masih diguna dan dimanfaatkan, walaupun kita telah meninggal dunia, pahalanya tetap mengalir masuk dalam akaun kita. Contohnya, bersedekah untuk membina masjid, menderma sajadah, membeli buku pelajaran dan sebagainya.


Kubur Setiap Hari Menyeru Manusia Sebanyak 5 Kali…salah satu drp seruannyanya ialah :
“Aku rumah penuh dengan tanah dan debu, maka bawalah amal soleh yang menjadi hamparan”  

4. Pahala dari doa anak yang soleh