PENJIMATAN ELEKTRIK: KE ARAH BUDAYA KERJA YANG BETUL MELALUI TUNTUTAN AGAMA

AssalamualaikumWarahmatullahHiwabarokatuuh Semua,
Tam tam…bunyi was dari hp aku berbunyi. Pakar ICT kariah kita Hafiz ICT (nama yg aku letak di HP) memohon jasabaik dari semua AJK utk mengimarahkan ruang udara www.suraumadinah.com yg sudah berusia 3 tahun. Jika tidak Hafiz ICT yg hantar pada aku sudah pasti aku sendiri tidak menyedari kewujudan web ini. Terpanggil diri ini utk berkongsi tentang sikit pengetahuan tentang “cara nak jimat elektrik kt rumah” (tajuk tu Hafiz ICT yg shoot juga)…Alhamdulillah aku baru saja balik menimba ilmu di Kuala Lumpur…masih panas ilmu yg ditimba dari seorang consultant yg banyak pengalaman di industri.
Sebenornya2 dari pengamatan aku yg cetek ini penjimatan elektrik boleh dibuat melalui perubahan pada “budaya bekerja”…dalam konteks rumah kita perlu dihebah2kan tentang konsep penjimatan elektrik…kita tahu lampu tak diguna kena OFF, pintu ais jangan dibuka terlalu lama, air-cond di set pada suhu yg sesuai, kipas angin yg tak diguna OFF, sterika yg tak guna OFF, computer yg tak guna OFF/set ke “hibernet mode”…dan lain2 yg semua utk boleh dirujuk pada laman http://www.tnb.com.my/business/energy-savings-at-work.html….tetapi semua ini tidak akan diendahkan oleh ahli keluarga kita jika tidak ada budaya bekerja yg betul…bapa pulok ni bro…tiba2 sebut budaya kerja di rumah?…apa maksud aku di sini? Budaya kerja maksudnya…1.setiap warga dlm rmh kita memainkan peranan masing2…cthnya…jika si anak melihat kipas angin di bilik tidur ayah/ibu ON dia perlu OFF, jika si adik terlupa OFF lampu bilik air si kak/abg perlu OFF kan…jgn tunggu “tu bukan adik yg buat”, “tu bukan angah yg buat”…Sedangkan dlm tuntutan Islam membazir tu pun dah dikira bersahabat dgn syaitan…2. boleh juga difikirkan suatu penguatkuasaan dilakukan utk mengubah budaya bekerja…huu yooo…penguatkuasaan pulok….macam deal dgn MPK pulok…contohnya (rumah aku pun baru nak buat…jgn mare)…kita blh umumkan di dalam rmh …sesiapa yg didapati tidak menutup suis lampu bilik air lepas keluar & didapati lampu ON selama lebih 5 minit perlu masukkan 20sen ke dalam “tabung PALESTIN”. Seterusnya kita boleh buat analisa sendiri…jumlah tabungan bulan pertama, bulan kedua dan seterusnya…lepas tu sikit2 kita membua perubahan yg berterusan…Islam sangat suka kita membuat sesuatu kerja yg sikit tetapi biarlah berterusan…dgn 2 langkah awal ini dpt kita sama2 laksanakan.
Akhir kalam…marilah aku mengajak diri sendiri utk kita mengubah budaya kerja di rmh pd yg lebih baik, lebih islamik dan lebih dipandang mulia di sisi Allah…akhirnya rmh kita menjadi rmhku syurgaku…jumpa di lain waktu…moga bermanfaat.
Oleh :
Mohd Shafie Bin Bakar